Sitelinks verwijderen: Hoe doe je dat?

26 nov
2014

Deze week kregen we een vraag van een klant hoe hij zijn Sitelinks kon aanpassen. We hebben de laatste tijd vaker gemerkt dat er veel onduidelijkheid is over Sitelinks. In deze blog proberen we het een en ander te verduidelijken over Sitelinks.

Wat zijn sitelinks?
Sitelinks zijn links die meestal onder het eerste organische zoekresultaat van Google worden getoond. Ze zijn bedoeld om de bezoekers van Google makkelijker binnen een site te laten navigeren, zodat je als bezoeker ook voor een andere pagina kunt kiezen dan alleen de homepagina. In bovenstaande afbeelding kun je onze sitelinks zien in het rood omlijnde vlak.

Sitelinks bëinvloeden

Je kunt sitelinks niet zelf instellen. Google geeft sitelinks namelijk weer op basis van hun algoritmen. Dit betekent dat sitelinks alleen worden weergegeven als Google ze relevant vindt voor de desbetreffende zoekopdracht en als ze goed gevonden kunnen worden door hun algoritmen. Wanneer de structuur van je website niet goed in elkaar steekt, zullen dus ook geen sitelinks worden weergegeven.

Kwaliteit sitelinks verbeteren

Hoewel je sitelinks dus niet direct zelf kunt instellen, kun je er wel voor zorgen dat Google sitelinks weergeeft als er op je  site wordt gezocht. Dit doe je door de structuur van je website te verbeteren. Google geeft aan dat je dit kunt doen door de interne links op je website informatief en bondig te houden en dat ze geen herhaling bevatten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je interne links uit enkel de pagina titels of hoofdzoekwoorden bestaan. Zo behoudt je een duidelijke structuur van je website en kan Google makkelijk sitelinks samenstellen.

Sitelinks verwijderen
Wanneer je niet tevreden bent over een bepaalde sitelink en deze uit de zoekresultaten wilt hebben dan kun je deze sitelink verlagen. Door een sitelink te verlagen laat je Google zien dat je de desbetreffende URL geen goede sitelink vindt voor een bepaalde pagina vna je website. Google garandeert overigens niet dat de verlaagde URL’s nooit worden weergegeven. Daarnaast kan het even duren voordat Google de verlaagde sitelinks oppakt.

Je kunt als volgt je sitelinks verlagen:

1. Open Google Webmastertools en kies de desbetreffende website
2. Kies bij Zoekopmaak voor Sitelinks
3. Geef in “Voor dit zoekresultaat” de URL op waarvoor je een specifieke sitelink-URL niet wilt weegeven (Hiermee verwijder je dus een bepaalde URL voor een sitelink, bijvoorbeeld als een pagina een nieuwe URL heeft).
4. Geef in “Deze sitelink-URL verlagen” de URL op van de sitelink die je wilt verlagen.

Indien je al deze stappen hebt uitgevoerd ben je klaar. Het kan even duren voordat je aanpassingen worden opgepakt door Google.

Sitelinks en AdWords

Dit artikel heeft overigens enkel betrekking op de sitelinks in de organische zoekresultaten. Sitelinks kun je namelijk ook in je Google AdWords campagne instellen. Sitelinks in AdWords zijn ook zeker aan te raden, omdat het de conversie verhoogt.

GetSales
author